Christiansborg set nedefra med tårn og træer

Unge med dobbeltdiagnose får politisk bevågenhed

Nyhed
Ministre anerkender, at der er behov for særlige indsatser for unge med dobbeltdiagnose. Det er hovedkonklusionen i de svar, som Folketingets Sundhedsudvalg har modtaget på baggrund af en henvendelse med afsæt i UngeAlliancens grønbog, der er udviklet med støtte fra Helsefonden.

Foto: Folketingen.dk/David Kahr

Christiansborg har fået øjnene op for nødvendigheden af at skabe en bedre indsats til unge mennesker, der både har psykiske vanskeligheder og et problematisk brug af rusmidler. Opmærksomheden kommer i kølvandet på udgivelsen af en grønbog, der satte fokus på de udfordringer, denne gruppe og deres forældre møder, når de forsøger at få hjælp. Grønbogen er udarbejdet af UngeAlliancen med støtte fra Helsefonden, med det formål at få skabt et mere helstøbt og fleksibelt behandlingssystem.

Det er glædeligt, at Sundhedsudvalget gør brug af den viden, der er samlet i UngeAlliancens grønbog
Susanne Pihl Hansen, projektleder UngeAlliancen


29. januar 2021 stillede Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg med afsæt i UngeAlliancens grønbog to spørgsmål til henholdsvis sundhedsminister Magnus Heunicke(S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil(S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).
Sundhedsudvalget bad blandt andet ministrene om at ’kommentere anbefalingerne til at imødegå problemstillingerne indenfor området om børn og unge med dobbeltdiagnose, som det fremgår af 'Grønbog om unge under 25 år med psykiske vanskeligheder og samtidig brug af rusmidler’  

Social- ældreminister Astid Krag skriver i sit svar, at hun deler opfattelsen af, at den unge bedst mødes med en helhedsorienteret indsats, og understreger at det er: ’vigtigt at rusmiddelbehandlingen tilrettelægges som en helhedsorienteret indsats, hvor der tages hånd om hele barnets eller den unges situation og ikke kun fokuseres på forbruget af rusmidler, lige såvel som det er vigtigt, at inddrage barnet eller den unge i tilrettelæggelsen af indsatsen, så problemstillingerne løses sammen med den unge.’

Find mere information

Falder mellem to stole

Unge mennesker, der både har psykiske vanskeligheder og et problematisk brug af rusmidler, falder ofte ned mellem to stole, når de søger behandling. Dilemmaet er overordnet, at de støder ind i spørgsmålet om, hvem der skal hjælpe – rusmiddelcentret, der hører under kommunen eller psykiatrisk afdeling, der hører under regionen.

”Det er glædeligt, at Sundhedsudvalget gør brug af den viden, der er samlet i UngeAlliancens grønbog og artikelsamling, og ikke mindst at alle tre ministre anerkender, at unge er en særlig målgruppe, og at der er behov for kvalificerede indsatse,” siger Susanne Pihl Hansen, projektleder hos UngeAlliancen.

Der er dog brug for mere end anerkendelse, hvis unge med dobbeltdiagnoser og deres forældre i fremtiden skal have bedre muligheder for at komme tilbage til et godt og værdigt liv og håb bliver erstattet med håbløshed.

”Der er brug for indsatser, der går på tværs af de tre ministres ressortområder – og der er brug for handling, derfor har UngeAlliancen fortsat fokus på at bringe viden til torvs, der kan styrke det videre arbejde, ” siger Trine Ry, projektleder hos UngeAlliancen

UngeAlliancen præsenterede den nævnte grønbog og en artikelsamling på en høring på Christiansborg i 2019. Her var både unge med dobbeltdiagnose, forældre til unge med dobbeltdiagnose og fagfolk til stede for at fortælle deres historier, samt give deres input til konstruktive løsninger. Men er der altså igen politisk bevågenhed omkring emnet og et næste skridt er taget hen imod en bedre behandlingsgang for disse unge mennesker  og deres familier. 

 

UngeAlliancen

Blev sat i gang af Helsefonden i 2016

Projektet udføres af: 
Susanne Pihl Hansen og Trine Ry  

Projektet har bevilling frem til 2024