Billede af fællessalen på christiansborg Anne-Mette formand for Helsefonden holder tale

Høringen om unge med dobbeltdiagnoser på Christiansborg

Onsdag d. 20. november afholdt Alliancen: Unge med dobbeltdiagnoser, startet af SPUK og PIHL INKLUSIVE med støtte fra Helsefonden, en høring i fællessalen på Christiansborg.

Høringen om Unge med dobbeltdiagnoser havde til formål at belyse og sætte dilemmaet omkring unge med dobbeltdiagnoser på den politiske dagsorden. I den forbindelse vil Helsefonden gerne takke alle der mødte op for den store opbakning, en speciel tak skal lyde til de fremmødte forældre og unge fra Alliancen.

Billede af Alliancens fagpanel der bliver interviewet
Alliancens fagpanel bliver interviewet

Dagen bød på interview af alliancens fagpanel bestående af personer der enten forsker eller arbejder med unge med dobbeltdiagnoser. Her præsenterede de, hvilken viden der er på området og pegede på særlige udfordringer. Der blev specielt lagt vægt på at unge ofte ender mellem flere stole og det blev understreget at der er behov for en mere integreret behandling.

Efter interviewet af alliancens fagpanel stillede alliancens ungepanel og forældre panel sig op og delte personlige historier om deres erfaringer med systemet. Forældrenes og de unges historierne var tankevækkende og gav uvurderlig viden på området.

Interviewene af fagpanelet og forældre/unge panelerne dannede udgangspunkt for den efterfølgende paneldebat bestående af Jane Heitmann (V), Karina Adsbøl (O), Stinus Lindgreen (B), Peder Hvelplund (Ø) og Anders Kronborg (S). Ved paneldebatten debatterede politikerne, hvilke tiltag de mente, der skulle til for at skabe en positiv forandring på området. Det var vores opfattelse, at politikerne forstod Alliancens overordnede budskab: Unge med psykiske vanskeligheder og samtidigt problematisk brug af rusmidler er en særlig gruppe, deres familier bliver også voldsomt belastede, og der er brug for, at der bliver løftet i fællesskab.

Anders Kronborg (S) foreslog en formel høring inden det nye psykiatriudspil og debatten sluttede med at politikerne gav hinanden håndslag på, at de vil arbejde videre sammen, på tværs af parti-skel, for at forbedre hjælpen til unge og familier.

Dobbetldiagnose & dobbelt belastning
  • Dobbeltdiagnose ”indbefatter misbrug af rusmidler, der sameksisterer med svære indlæggelseskrævende psykiske forstyrrelser (psykoser, svære affektive forstyrrelser m.fl.)
     
  • Dobbelt belastning ”er når misbrug af rusmidler sameksisterer med lettere til sværere psykiske forstyrrelser”

I forbindelse med høringen udarbejdede alliancen en grønbog med alliancens fund. Denne kan downloades i her.

På baggrund af Alliancens drøftelser af nuværende praksis, viden og erfaringer blev der også skrevet en række artikler. Artiklerne kan downloades her