stress

Virksomheders røde tal kan give stress hos medarbejderne

Virksomheders dårlige regnskaber påvirker stressniveauet hos medarbejderne. Det er hovedkonklusionen i et nyt forskningsstudie fra Aalborg University Business School og CBS.

Thomas Borup Kristensen
Thomas Borup Kristensen, professor Aalborg University Business Schoool, har undersøgt, hvordan en virksomheds økonomiske situation påvirker medarbejdernes stressniveau.

Når virksomheder oplever økonomisk nedgang, har det indflydelse på medarbejdernes trivsel. I et nyt studie fra Aalborg University Business School og CBS har forskere påvist, at der er sammenhæng mellem virksomhedens finansielle stressniveau – altså niveauet for, hvor godt det går økonomisk og medarbejdernes trivsel. 

”Vores data viser, at finansiel stress i en virksomhed påvirker medarbejdernes psykologiske stressniveau,” siger professor på Aalborg University Business School, Thomas Borup Kristensen

Citationstegn i hvid farve

Forventningen om at der sker en forandring er mere stressende for den enkelte, en at forandringen rent faktisk finder sted,”

Thomas Borup Kristensen, Professor, Aalborg University Business School

Objektive data

Med projektet ønskede Thomas Borup Kristensen og de andre forskere at undersøge objektive faktorer i forhold til stress. Derfor har fokus været på virksomhedernes regnskaber samt de ansattes forbrug af antidepressiv medicin.

”Mange stressstudier tager afsæt i subjektive data som fx spørgeskemaundersøgelser. Vi har anvendt en statistisk tilgang, hvor vi med afsæt i økonomiske modeller – fx konkursanalyser har undersøgt virksomhedens finansielle stress situation og sat det overfor udskrivelse af stresspræparater til medarbejderne,” siger Thomas Borup Kristensen.

Resultatet viste at i tilfælde, hvor en virksomheds regnskab viste tegn på konkurs, voksede andelen af medarbejdere, der modtog stressmedicin med cirka 0,2 procent. Det lyder umiddelbart ikke som et stort tal, men Thomas Borup Kristensen minder om, at de virksomheder, der er undersøgt alle har minimum 250 medarbejdere.

”Taler vi om en virksomhed med fx 10.000 medarbejdere betyder det, at 20 medarbejdere modtager receptpligtig stressmedicin grundet deres arbejdsplads’ økonomisk situation,” siger Thomas Borup Kristensen.

Studiet viser desuden, at stressen forøges, hvis medarbejderen selv har økonomiske vanskeligheder – ligesom samlever/ægtefælde også bliver påvirket af situationen.

Fakta

Studiet har undersøgt 615 virksomheder og ca. 1 mio individer i perioden 2001 til 2015

Den anvendte regressionsmodel er Fixet Effects

De to typer stressmedicin der indgår i studiet er:
Benzodiazepiner og SSRI-præparater Selective Serotonin Reuptake Inhibitor)

Helsefonden har støttet med en bevilling på 295.000 kr.

Kilde: Thomas Borup Kristensen

Udsigten til forandring skaber stress
 

Det er udsigten til forandring, der er med til at øge stressniveauet, når det går dårligt i en virksomhed. Det handler om en række faktorer, som den enkelte ikke har indflydelse på – bliver jeg fyret, sker der forandringer i mit arbejde etc. Og her spiller den enkeltes forventning en afgørende rolle, forklarer Thomas Borup Kristensen

 ”Forventningen om at der sker en forandring er mere stressende for den enkelte, en at forandringen rent faktisk finder sted,” siger han.

Med den viden, mener forskeren også, at der er en vej for virksomhederne, der står i en økonomisk svær situation.

”Meld klart ud. Information til medarbejderne kan være med til at reducere stressniveauet hos den enkelte, for vi kan som sagt bedre håndtere forandringen end forventningen til en forandring, siger han.

Derfor har Helsefonden støttet projektet

Originalitet – Studiet er det første af sin art

Samfund og sundhed – projektet ligger i krydsfeltet mellem samfund og sundhed

Nyhedsværdi – Undersøgelsen viser, at virksomheder bør indtænke medarbejdernes mentale sundhed i deres håndtering af finansielle udfordringer