Lattergas

Unges brug af lattergas skal mødes med forebyggende information fremfor forbud

Tag B12-vitamin, sæt dig ned og brug en ballon. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i et nyt forskningsstudie om forebyggelse af skader i forbindelse med unges brug af lattergas. Hvis man vil have de unge til at lytte, nytter det ikke kun at tale om forbud, lyder det fra forskeren bag studiet

Et nyt forskningsprojekt har undersøgt unges brug af lattergas og viser, at unge mennesker bruger lattergas på forskellige måder. Det kræver forskellige forebyggelsesindsatser, og det er lige præcis det som professor ved Center for Rusmiddelforskning, Vibeke Asmussen Frank har undersøgt. I sit projekt kommer hun frem til en række anbefalinger til, hvordan unge kan mindske skaderne, når de tager lattergas, for selvom det bedste ville være helt at droppe de euforiserende patroner, så er det en anden strategi, der skal i spil.

”Unge vil tage rusmidler lige meget om de er ulovlige eller ej. Derfor skal vi også fokusere på at forebygge skader og gøre det mere sikkert for unge at tage lattergas, og ikke kun på at de helt skal lade være” siger Vibeke Asmussen Frank.

En af anbefalingerne går på at bruge en såkaldt cracker til at åbne patronen og få lattergassen over i en ballon – en metode, der kan forhindre de frostskader, som lattergas kan forårsage, når den indtages gennem en patron.  En anden anbefaling er at sidde ned mens det indtages lattergas. Det kan forhindre, at personen får faldskader ved evt. blackout.

Citationstegn i rød farve

Unge vil tage rusmidler lige meget om de er ulovlige eller ej. Derfor skal vi også fokusere på at forebygge skader og gøre det mere sikkert for unge at tage lattergas, og ikke kun på at de helt skal lade være”

Unge bruger lattergas på mange forskellige måder
12-15% af unge på gymnasier og tekniske skoler har prøvet at tage lattergas. Nogle bruger kun lattergas i festlige sammenhænge og sammen med venner i en bestemt periode af deres liv, mens andre unge har et mere omfattende og langvarigt brug af lattergas – nogle gange sammen med et forbrug af andre illegale rusmidler.

Vi var sådan ti-tolv drenge i en camp. Nogle købte mere end andre. Men vi købte måske sådan cirka 3-400 [lattergaspatroner] hver og tog dem sådan over fem-seks dage. Så stoppede vi også, fordi det er også ret dyrt.” Sådan lyder det fra en af de unge, der er blevet interviewet i forbindelse med undersøgelsen.

En anden fortæller:

”Jeg gik jo i gymnasiet, så hvis jeg skulle prøve det, skulle det være på det tidspunkt. Når man er ældre, skal man jo til at tage alting seriøst i sit liv”

Forskningsprojektet er støttet af Helsefonden og netop publiceret i Magasinet Stof, der udgives af Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet. 
Læs hele artiklen her