unge mennesker sort hvid

Unge med dobbeltdiagnose besidder vigtig viden, der kan styrke arbejdet for bedre behandling

UngeAlliancen
I UngeAlliancens UngeNetværk bliver fortællinger og erfaringer til brugbar viden, der er med til at skabe en bedre fremtid for unge med dobbeltdiagnose. Samtidig er netværket et frirum, hvor unge med dobbeltdiagnose kan møde andre i samme situation

Af Nanna Stærmose

”Vi ligger inde med dyrebar viden. Det er jo os, der er de sande eksperter på det her felt, siger Sofie, der er koordinator i UngeAlliancens UngeNetværk.

Gennem sit engagement i UngeAlliancen har Sofie selv delt ud af sine erfaringer fra et ungdomsliv med psykisk lidelse og et hashmisbrug, der udelukkende handlede om at dulme hovedet, så hun kunne være i sig selv.

Citationstegn i rød farve

”Vi ligger inde med dyrebar viden. Det er jo os, der er de sande eksperter på det her felt

Sofie, koordinator i UngeNetværket

Hun har siddet hos en psykiater, der sendte hende ud af døren i samme sekund han hørte, at hun røg hash, men hun har også oplevet, at en behandler tog hende unger sin vinge. Der er brug for både de dårlige og de gode erfaringer, pointerer Sofie. UngeAlliancens UngeNetværk startede for et år siden og idéen er at skabe et rum, hvor de unge kan dele deres fortællinger fra en ungdom med dobbeltdiagnose med hinanden, men også med fagprofessionelle, politikere og andre interessenter, så de kan få indsigt i problematikken og få de unges egne ord på, hvordan de kan gøre det bedre.

”Når man er ung kan man godt få en følelse af ikke at have nogen værdi og at man ikke rigtig kan noget. Og når man så får en dobbeltdiagnose, kan den følelse godt blive forstærket. Sådan har jeg i hvert fald selv følt det. Men i forhold til at forbedre forholdene derude og den behandling, der bliver tilbudt, har vi en dyrebar viden. Her kan vi rent faktisk bidrage med rigtig meget, for vi har mærket det på vores egen krop og eget sind,” siger Sofie.
 

Man behøver ikke at dele – man kan også bare være med
For Sofie selv har det været rart at udveksle erfaringer og frustrationer med andre, der selv har prøvet at møde en lukket dør, en behandler, der ikke forstod dem, en læge der ikke vidste, hvad han skulle stille op etc. Og det giver ifølge hende noget særligt at møde nogle at spejle sig i.

”Det betød, at jeg pludselig var en del af noget. Det har givet mig troen på, at jeg kan noget, og styrket min identitet,” siger hun.

I dag er Sofie uddannet socialpædagog og har et fast arbejde. Men tidligere havde hun svært ved at få fodfæste. Hun deler sin historie, fordi hun tror på, at det kan ændre på den måden samfundet i dag håndterer unge med dobbeltdiagnoser på. Hun har for nyligt svaret på en række spørgsmål i forbindelse med UngeAlliancens udarbejdelse af en rapport, som er til på opfordring fra Reformkommissionen der ønsker, at de unges stemme skal høres.

”Da jeg sad og svarede på de her spørgsmål så jeg pludselig hele mit forløb i et nyt lys. Os der deltog i arbejdet fik virkelig nogle gode snakke omkring de problematikker, vi har oplevet og fik nye perspektiver på, hvordan vi kan løse de udfordringer, der er,” siger Sofie.

Hun kan godt forstå, hvis det for nogle virker uoverskueligt at skulle dele sin historie med alle mulige og pludselig have en stemme hos politikere og kommissioner, og hun understreger derfor også, at det kun er for dem, der har lyst til det.

”Det er helt i orden bare at komme og være med i det omfang, man har lyst og overskud. Netværket kan også bare ses som et frirum, hvor du ikke behøver at forklare så meget, men bare være,” siger hun.

Om UngeNetværket

I UngeNetværket kan du møde andre unge, der har erfaring med et liv med dobbeltdiagnose og alt, hvad det indebærer

UngeNetværket leverer vigtig viden til forskere, fagfolk og beslutningstagere, da det er de unges egne historier, erfaringer og idéer, der bliver formidlet

Du kan bidrage ved at fortælle om dine egne erfaringer eller ved fx at svare på spørgsmål i forbindelse med en undersøgelse eller lign. 

Du kan være med i det omfang, du har lyst og overskud til

Netværket laver aktiviteter sammen en gang om måneden.

Læs mere om netværket her

Kilde: UngeAlliancen