Ung mand med mobiltelfon

Tegn på alvorlig mistrivsel, når unge mobber sig selv på nettet

Nyhed
Fem procent af unge i en ny undersøgelse har erfaring med at sende grimme beskeder til sig selv på sociale medier. Nyt studie giver indblik i, hvorfor de unge gør digital skade på sig selv

Det kan lyde selvmodsigende at mobbe sig selv på sociale medier. Ikke desto mindre er det netop det som fænomenet auto-trolling går ud på, lyder det i en netop offentliggjort undersøgelse, som er udarbejdet af Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade. Auto-trolling går ud på, at en person opretter falske profiler på sociale medier, og derefter bruger profilerne til at skrive grimme ting på sin egen profil. Ifølge undersøgelsen har størstedelen af de elever, der har erfaring med auto-trolling, gjort det, fordi de ønskede at se andres reaktioner, få positive kommentarer, få andre til at bekymre sig om dem, eller fordi de følte, at indholdet var sandt.

”Vi er meget glade for, at der nu kommer fokus på det her problem. Det er vigtigt, at de her unge mennesker får den rette hjælp, og første skridt mod det, er at få et indblik i, hvorfor nogen vælger at tage så voldsomme midler i brug. Samtidig er det også vigtigt at skabe opmærksomhed omkring emnet, så forældre, lærere og pædagoger bliver opmærksomme på, at det findes,” siger Helsefondens direktør, Lise Bonnevie.

Fakta fra projektet

Fem procent af de deltagende elever har erfaring med auto-trolling.

Det svarer til 64 ud af de 1.362 elever, der har svaret på spørgeskemaet. Undersøgelsen er ikke repræsentativ, da det har været frivilligt for gymnasier og elever at deltage. 

Det er især Instagrem, snapshat og Discord, de unge har brugt til auto-trolling

Den gennemsnitlige debutalder for auto-trolling er 13 år.

Helsefonden har støttet projektet med en bevilling på 400.000 kr. 

Kilde: Foreningen for spiseforstyrrelse og selvskade

En af eleverne i undersøgelsen skriver, ”jeg ønskede at se, hvem der ville støtte mig af mine venner, når jeg fik nedladende kommentarer.” På spørgsmålet om, hvorfor vedkommende udøvede auto-trolling, er der en anden elev, der svarer, "fordi jeg havde det svært, men ingen så det, så jeg brugte en falsk profil for at skrive onde beskeder til mig selv, så jeg kunne få opmærksomhed og måske hjælp.” Mens en tredje skriver, "fordi jeg er grim, jeg hader mig selv, og jeg fortjener ikke at leve."

Af undersøgelsen fremgår det også, at de elever, der mobber sig selv online, har det mentalt dårligere end deres klassekammerater, og at det er vigtigt at tage det alvorligt, hvis et ungt menneske troller sig selv online.

”Derfor kommer vi på baggrund af undersøgelsen med en klar opfordring til forældre og fagprofessionelle om at møde unge, som udøver auto-trolling, med en nysgerrighed på, hvordan de trives. Selvmobningen kan være et tegn på, at de har brug for hjælp,” siger Sabine Elm Klinker, vicedirektør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade Selvskade i en artikel på foreningens hjemmeside.


Læs hele historien på Foreningen for spiseforstyrrelser og selvskades hjemmeside

Læs artikel i Folkeskolen om auto-trolling

Læs historien på tv2 om auto-trolling

Læs tidligere artikel fra Helsefonden og hvorfor vi valgte at støtte projektet