Robothånd rækker ud efter menneskehånd

Robotter hjælper hospitalspersonale, men giver også nye arbejdsopgaver

Pilotprojekt har undersøgt samspillet mellem robotter og hospitalspersonale. Overordnet set er personalet glade for deres teknologikolleger, som er med til at øge effektiviteten, men det modsatte kan også forekomme. Ofte må personalet nemlig selv må i gang med at udskifte reservedele

Hvad sker der, når robotter og sundhedspersonale i samspil skal drive en hospitalsafdeling? Det har Jette Ernst, lektor på Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet undersøgt i et pilotstudie, som Helsefonden har støttet. 
Studiet er foretaget på en enkelt afdeling på et dansk hospital og viser overodnet, at personalet er glade for deres robotkolleger.

”Der var en udpræget begejstring for robotterne. De var med til at gøre arbejdsdagen lettere, men det gav også nogle udfordringer, fx når de gik ned, og det gjorde nogle af dem, ifølge de ansatte, ofte,” siger Jette Ernst.

Forskerne undersøgte samspillet mellem personalet og flere forskellige typer robotter, fx transportbåndet, der sørgede for at forskellige prøver blev kørt hen, så de kunne blive analyseret, og der var også robotten som pendlede mellem ambulatoriet og laboratoriet.

Sidstnævnte var udviklet af en bred faggruppe fra afdelingen lige fra elektrikere til nogle fra ledelsen. Den bestod af et skab sat på en teknologisk platform, der dels gjorde den i stand til at manøvrere rundt, dels var udstyret med en app, der gjorde det muligt for personalet at følge robotten på deres computer og dermed altid vide, hvor den var.  

Citationstegn i hvid farve

Transportbåndet i laboratoriet er meget følsomt for fnug og støv. De som arbejder ved båndet må derfor jævnligt rengøre det og udskifte plastikdele

Jette Ernst, lektor, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, RUC

”Det viser, at der blandt personalet selv er et initiativ til og ønske om at effektivisere processerne, for eksempel ved at lade en robot transportere prøver mellem de forskellige enheder – en opgave som normalt ligger hos serviceassistenterne, men som dermed får frigjort tid til andre ting,” siger Jette Ernst.

Men projektet viste også, at de nye teknologier trækker nogle udfordringer med sig – blandt andet i form af nye opgaver til personalet. For godt nok er idéen med teknologien, at den skal servicere menneskene, men menneskene skal også servicere teknologien. Jette Ernst giver et eksempel.

”Transportbåndet i laboratoriet er meget følsomt for fnug og støv. De som arbejder ved båndet må derfor jævligt rengøre det og udskifte plastikdele,” siger hun

Studiet gav ikke kun forskerne indblik i de nye arbejdsopgaver, som robotteknologien i dette tilfælde medførte, de blev også bevidst om, hvordan de kunne sinke arbejdsprocesserne – fx i forhold til at få et testresultat. Der var ifølge Jette Ernst flere deltagere i undersøgelsen, der udtrykte bekymring for, hvad der kan ske, når fx blodprøver ikke er i menneskehænder, fra de bliver taget, til der ligger et analysesvar.

”Det betyder reelt, at en ’dårlig’ prøve kan nå hele vejen til laboratoriet før, det bliver opdaget, at den ikke kan bruges til noget. I det tilfælde bliver processen med at få et resultat forsinket, fordi der går for lang tid, før fejlen bliver opdaget, og der kan blive taget en ny prøve,” siger Jette Ernst.

Derfor har Helsefonden støttet projektet

Projektet har nyhedsværdi
Brugen af robotter i sundhedsvæsenet er et meget aktuelt emne og er muligvis en af løsningerne på fremtidens rekrutteringsudfordringer

Projektet har originalitet
Projektet undersøger samspillet mellem teknologi og det sundhedsprofessionelle personale og kommer med eksempler på hvilke overvejelser man bør gøre, inden man investerer i ny teknologi, såsom robotter

Der er tale om et pilotprojekt
Hvor en enkelt afprøvning, kan medvirke til at generere nye forskningsspørgsmål

Den øgede fokus på teknologiske løsninger kommer i kølvandet på krav om øget effektivisering. Studiet viser da også, at robotterne står for en væsentlig effektivisering af driften i laboratoriet og er med til at gøre livet lettere for de ansatte, men der opstår altså også nye problematikker.

”Der er mange ting ved de her teknologier, som ikke har været til at forudse. Derfor er det vigtigt at undersøge nogle af de udfordringer nærmere. Det kunne give os et indblik i, hvordan mennesker og teknologi får et endnu bedre samspil på fremtidens arbejdsmarked,” siger Jette Ernst.