Håndflade og hav

Helsefonden retter op på uddelingspraksis

Helsefonden har fået en henstilling fra Civilstyrelsen om, at fonden fremadrettet sørger for, at uddelingerne bliver fordelt mere ligeligt mellem de tre formål

Helsefonden modtog i denne uge den ventede afgørelse fra Civilstyrelsen vedrørende fondens uddelingspraksis. Fonden blev i februar bedt om at redegøre for, hvordan fondens bevillinger fra 2017 til 2021 fordelte sig på fondens tre formål. Resultatet viste, at der i denne periode er sket en forfordeling af formål 19a. der omhandler støtte til ”etablering, modernisering, nyindretning og udvidelse af plejehjem og lign.”

Citationstegn i rød farve

Først og fremmest er vi tilfredse med, at Civilstyrelsen anerkender det arbejde, vi allerede har lagt i at skabe en bedre balance i vores uddelinger.

Lise Bonnevie, direktør i Helsefonden

”Først og fremmest er vi tilfredse med, at Civilstyrelsen anerkender det arbejde, vi allerede har lagt i at skabe en bedre balance i vores uddelinger. Derudover tager vi naturligvis Civilstyrelsens afgørelse til efterretning, og vil fortsætte indsatsen for at fordele vores penge mere jævnt mellem de tre formål,” siger Lise Bonnevie, direktør i Helsefonden.

Helsefonden har tre uddelingsområder, der i korte træk lyder: Fysiske rammer for ældre og handicappede, forskning – herunder forebyggelse, lighed sociale og sundhedsområdet og endelig: Oplysning og viden. De tre formål er sideordnede, hvilket betyder, at alle tre formål over en årrække skal tilgodeses.

Helsefondens fundats

Mest mulig værdi
En historisk gennemgang af bevillingerne, som fonden selv har foretaget, giver et billede af, at der tidligere har været stort fokus på det byggede miljø, mens der i de senere år har været mere fokus på bevillinger til klassisk forskning. Det bliver der rettet op på nu.

”Vi er i fuld gang med at etablere partnerskaber, ligesom vi i efteråret vil lave en decideret kortlægning af området, så vi kan få et billede af, hvor vores penge kan gøre størst mulig gavn,” siger Helsefondens direktør, Lise Bonnevie.

Præcis hvilke samarbejder der er i støbeskeen, er for tidligt at udtale sig om, men det er klart, at det i sin essens handler om at finde ud af, hvor fonden får mest for sine penge. I budgettet for 2022 er der afsat 10 mio. til projekter indenfor formål 19a – det byggede miljø, dertil kommer, at fonden med sit udspring fra de private sygekasser, der var landsdækkende, har tradition for at give mange mindre bevillinger, som til gengæld har en bred geografisk spredning.

”Vi kommer ikke til at give en stor bevilling til et enkelt byggeprojekt. Det er simpelthen for langt fra vores DNA, men vi ser på, hvordan mindre bevillinger kan bibringe værdi indenfor feltet,” siger Lise Bonnevie.

Tolkningspligt
Helsefondens fundats er godt 50 år gammel, og det omkringliggende samfund har ændret sig i takt med velfærdstatens udvikling. Derfor har en fondsbestyrelse også pligt til at tolke sine formål, så de afspejler nutiden.

Citationstegn i rød farve

”Vi skal selvfølgelig holde os til vores fundats og formål, men vi har også pligt til at fortolke formålene, så de afspejler virkeligheden

Anne-Mette Winther Christiansen, formand for Helsefonden

Når plejehjem overhovedet er nævnt i Helsefondens fundats, kan det tilskrives tidligere folketingsmedlem og fondens første formand, Niels Mørk (S). I en udtalelse til Helsefondens historie – fra almisse til sygekasse siger han:

”Vi har besøgt dem (plejehjem) i hundredevis. De bygningsmæssige forhold var ofte under al kritik, især i de jyske landkommuner. Der fandtes plejehjem i etagebyggeri, men uden elevatorer. De bar deres døde ned ad trapperne fra tredje sal. Sådanne oplevelser gjorde indtryk.”

Derfor var modernisering af plejehjem også en af de største opgaver i de første år, men i dag ser verden heldigvis anderledes ud.

”Vi skal selvfølgelig holde os til vores fundats og formål, men vi har også pligt til at fortolke formålene, så de afspejler virkeligheden. Der er i dag ingen plejehjem uden elevatorer, og de ydre rammer er af en helt anden standard end her beskrevet, siger Anne-Mette Winther Christiansen, formand for Helsefonden.

Men hvordan kunne en bevilling til 19a anno 2022 se ud – formanden giver et eksempel.

”Sidste år bevilligede vi 500.000 kr. til et projekt om midlertidige døgnophold på plejehjem – altså opholdet mellem hospital og eget hjem. Håbet er, at projektet kan hjælpe med at realisere det forebyggelsespotentiale, der ligger i gode og sikre borgerforløb efter udskrivelse fra hospitalet. Det er ét eksempel på en type projekt, som går under 19a,” siger hun.

Civilstyrelsens kontrol har givet anledning til gode drøftelser i bestyrelsen om hvad Helsefonden er og er rundet af.

”Det er klart, at Civilstyrelsens henstilling også giver anledning til nogle refleksioner i bestyrelsen, som vi vil inddrage i den fremtidige uddelingsstrategi,” siger Anne-Mette Winther Christiansen.