UngeAlliancens ForældreNetværk har styrket Susans forældrerolle, og samtidig er hendes historie med til at få politikerne til at se behovet for at skabe bedre vilkår for unge med dobbeltdiagnoser
Af Nanna Stærmose
I UngeAlliancens ForældreNetværk kan forældre til unge med dobbeltdiagnose dele deres fortællinger med hinanden og samtidig være med til at præge fremtidens tilbud til unge mennesker, der både har en psykisk lidelse og et problematisk forbrug af rusmidler.
Vi skulle gerne derhen, hvor hjælp og behandling blev opkvalificeret. Som det er i dag er der alt for stor forskel på, hvilke tilbud du får alt efter, hvor i landet du bor. Det er bl.a. det, vi som en del af UngeAlliancen er med til at arbejde hen imod.
Susan, koordinator ForældreNetværket
”Vi er ikke en terapigruppe, men jeg har personligt haft stor glæde af at møde andre, der har oplevet lignende situationer som mig selv – fx at sidde på børnepsykiatrisk afdeling og få at vide, at de ingenting kunne gøre for mit barn, så længe der blev røget hash,” siger Susan, der er mor til en søn med dobbeltdiagnose og koordinator for ForældreNetværket.
Mødet med andre forældre har været en stor hjælp, synes hun.
”Det at kunne spejle mig selv og min historier i andre, har styrket min egen opfattelse af forældrerollen. Når man møder modstand fra fagprofessionelle, kan man godt begynde at tvivle på sin egen dømmekraft som forælder,” siger hun.
Netværket giver os en stemme
Susans søn Asger er i dag 23 år, men allerede i børnehaven mærkede de, at han var anderledes og som 8-årig fik han diagnosen ADHD. Herefter fulgte mange sværdslag mod systemet, der ofte endte med ingenting. Hun lægger ikke skjul på, at det har haft store konsekvenser for både hende, Asger og den øvrige familie, der også tæller Asgers lillebror. Derfor er det også en hjælp for hende at kunne dele sin historie med andre og her taler hun ikke kun om andre forældre, men om de fagprofessionelle, som hun oplever har stor interesse i at høre forældrenes versioner af mødet med systemet.
”Vi får stor respekt og anderkendelse, når vi kommer ud og fortæller som netværksmedlem. Der bliver lyttet på en anden måde, end når vi møder behandlerne i andre sammenhænge,” siger hun.
Udover at dele sin historie og sine erfaringer, yder netværket også sparring og feedback til fagprofessionelle og forskere. På den måde er forældrene med til at kvalificere forskernes arbejde ved at være ekspert for eksperterne. Netværket er ifølge Susan med til at give forældrene en stemme samtidig med at der opstår en forening mellem forældre og fagprofessionelle.
”Vi er jo på samme side. For dem, der arbejder professionelt med det her ved godt, at der skal ske nogle forandringer. Men står vi sammen, får vi også en stærkere stemme overfor politikerne, og det er jo i sidste ende en politisk beslutning, at skabe bedre rammer,” siger hun.
Politisk påvirkning
ForældreNetværket står på to ben. Det ene handler som nævnt om at skabe et sted, hvor forældrene kan møde andre i samme situation. Nogle bruger det som et sted, hvor de kan læsse af, fortæller Susan. Men derudover er idéen, at de mange historier fra forældrene bliver taget med i de anbefalinger, som UngeAlliancen foreslår beslutningstagerne. Erfaringen er, at det rent faktisk vækker lydhørhed hos politikerne, når de høre forældrenes ofte groteske historier om et system, der slet ikke rummer de problematikker som forældre til unge med dobbeltdiagnoser står i.
”Vi skulle gerne derhen, hvor hjælp og behandling blev opkvalificeret. Som det er i dag er der alt for stor forskel på, hvilke tilbud du får alt efter, hvor i landet du bor. Det er bl.a. det, vi som en del af UngeAlliancen er med til at arbejde hen imod,” siger Susan.
Hun oplever det selv som meningsfyldt, at alt det hun har været igennem med sin søn, kan bruges til at skabe en bedre fremtid for unge med dobbeltdiagnose og deres familier.
”Det er meget givende at være med til at bidrage til at skabe forandring, så andre ikke skal opleve det sammen som jeg har været igennem,” siger Susan.
ForældreNetværket er med til at skabe forandringer og forbedringer i forhold til behandling til unge med dobbeltdiagnose
ForældreNetværket giver dig adgang til andre i samme situation som dig. Du kan lære af andres historier og få og give gode råd.
I netværket kan du få hjælp til at skrive dit behandlingsforløb ned – det har dels en terapeutisk effekt. Dels er et nedskrevet forløb brugbart i mødet med fx en ny behandler.
ForældreNetværket mødes ca. hver anden måned, hvoraf nogle af møderne er online
Man kan deltage i alle møder eller ad hoc x når der kommer en konkret henvendelse til ForældreNetværket om at deltage i en spørgeskemaundersøgelse eller lign.
Har du lyst til at blive en del af ForældreNetværket, så læs mere her.
https://helsefonden.dk/ungealliancen/bliv-del-ungealliancens-foraeldrenetvaerk
Kilde: UngeAlliancen