papirskibe i rød, blå og grøn

Færre midler til forskningsprojekter i 2023

Der bliver ekstra hård kamp om Helsefondens midler til forskning i år. Ny uddelingsstrategi og et mindre afkast af fondens investeringer, betyder færre midler til forskningsprojekter

Af Nanna Stærmose

Den 23. februar har Helsefonden årets første ansøgningsfrist. Det er forskningsansøgninger, der i denne omgang har mulighed for at blive vurderet. I alt lyder fondens uddelingsbudget for 2023 på 36 mio. kroner, hvoraf ca. 15 mio. kroner er afsat til forskningsprojekter. Til sammenligning uddelte fonden sidste år godt 22 mio.kr. til forskning.

”Allerede sidste år måtte vi give afslag til rigtig mange gode forskningsprojekter. Det betød, at vi kun kunne bevilge til 12 procent af de ansøgninger vi modtog mod 25 procent i tidligere år,” siger fondens direktør Lise Bonnevie.

Den faldende bevillingsprocent skyldtes ud over et indskrænket uddelingsbudget også, at fonden modtog rekord mange ansøgninger i 2022. Til det samlede billede hører også, at fonden i 2020 og 2021 havde ekstraordinært mange midler til rådighed til forskning grundet en gunstig udvikling i fondens formue. Den udvikling er nu vendt og betyder altså, at der de næste år vil være færre forskningsprojekter, der bliver begunstiget med en bevilling fra Helsefonden.  

Mindre fokus på forskning
Efter nogle år, hvor der har været fokus på forskning, vil Helsefonden i de kommende år prioritere en bedre balance dels mellem fondens tre uddelingsområder – dels mellem forskningsprojekter og det som fonden kalder øvrige projekter (projekter, der ikke er forskning). I december beskrev fonden i en artikel, hvordan næste års uddelingsbudget er sat sammen og hvad der vil være fondens fokus fremadrettet. 

Det betyder dog ikke, at der ikke er mulighed for at få finansieret dele af sit forskningsprojekt.

“Konkurrencen vil blot være hårdere end tidligere år, i hvert fald hvis fonden fortsat modtager så mange ansøgninger. Derfor håber vi også, at vi i fremtiden vil se flere projekter, der går på tværs af fondens uddelingsområder. Det kunne f.eks. være et forskningsprojekt, der tog afsæt i det byggede miljø, som er et af fondens tre uddelingsområder,” siger Lise Bonnevie.

Mindre udbytte
En anden årsag til, at fonden i år uddeler færre penge end de gunstige år i 2020 og 2021 er de faldende aktie- og obligationsmarkeder. Det har betydet et mindre afkast og dermed færre penge til uddeling. Fondens uddelingsniveau vil derfor i år og de kommende år være på ca. 36 mio. kr. årligt.

Det skal du tænke over, før du sender en forskningsansøgning

Helsefonden lægger bl.a. vægt på:

Det oversete
Forskning der berører en gruppe eller et tema som ofte bliver overset af forskningen i dag

Nyt
Forskningsprojekter med en klar nyhedsværdi

Forskning der befinder sig i krydsfeltet mellem sundheds- og samfundsvidenskab
​​​
Det kan fx være projekter vedr. ulighed i sundhed, et projekt der tager udgangspunkt i stærkt marginaliserede grupper – altså projekter, der berører både den sociale og sundhedsmæssige side af en problemstilling
Eksempler på projekter i krydsfeltet:

SAFE-TRACK: Forebyggelse af selvmord ved tog

Communication of Symptoms in Emergency Calls in Psychiatric Patients with Cardiovascular Disease

Børn og unge som pårørende: en systematisk registerbaseret undersøgelse af langtidseffekter