
At tale om det levede liv skulle åbne for en samtale om, hvad der er vigtigt for at få et godt ældreliv. Men de ældre ville hellere tale om fremtiden, så projektleder sadlede om og har nu udviklet et oversigtskort, der hjælper ældre med minoritetsbaggrund og deres pårørende til at se, hvordan de kan få en god tilværelse som ældre i Danmark
Tekst: Nanna Stærmose
Foto: Fonden for Socialt Ansvar
Ældres bekymringer om fremtiden bliver ikke dæmpet af, at de taler om deres liv. Det stod hurtigt klart for Ida Arya Dencher og hendes kolleger fra Fonden for Socialt ansvar, der står bag projektet ‘Livshistorier Plus’. I 2023 modtog de en bevilling fra Helsefonden til projektet, der skulle hjælpe ældre med minoritetsbaggrund og deres pårørende med at åbne for samtalen om at blive gammel i Danmark.
”Vi fandt hurtigt ud af, at livshistorien som værktøj til at åbne for en samtale om fremtiden ikke fungerede, og så sadlede vi om,” siger Ida Arya Dencher, projektleder i Sesam hos Fonden for Socialt Ansvar.
Sesam er en frivillig social indsats, der hjælper minoritetsetniske ældre og deres pårørende. Denne gruppe af ældre har ifølge Ida Arya Dencher ofte større risiko for at føle sig ensomme, de kommer mindre til lægen og har i det hele taget svært ved at overskue, hvilke muligheder der er for et godt seniorliv i Danmark.
Mange har også en sprogbarriere, som deres børn måske hjælper med at overkomme, men børnene har ikke prøvet at have en ældre i familien før og er derfor også rådvilde, når det kommer til at skabe en god ramme om et liv som senior i Danmark.
Projektet skaber ny viden
Livshistorier som metode er hidtil ikke anvendt i forhold til ældre med minoritetsbaggrund.
Solid og realistisk projektbeskrivelse
Ansøgningen havde en grundig beskrivelse af formål, mål og metoder. De ældre med minoritetsbaggrund og deres pårørende har selv indflydelse på projektet, fx i forhold til udviklingen af materiale.
Erfaren organisation
Sesam og Fonden for Socialt Ansvar har et stort kendskab til ældre med minoritetsbaggrund. De har erfaring med at lave projekter sammen med dem, og samarbejder med kommune og andre organisationer. De er også en del af et nationalt netværk, som vil kunne bidrage til spredning af projektets erfaringer.
Forebyggende sigte
Ældre med minoritetsbaggrund får ofte ikke den rette hjælp i tide. Dette projekt kan medvirke til, at de i højere grad bliver i stand til at opsøge hjælp, når helbredet skranter og til at tage imod de forebyggende tilbud der findes lokalt.
”Mange af dem er kommet hertil fra lande som Tyrkiet, Pakistan og Iran fra 1960’erne og til 1980’erne. De er den første generation, der bliver ældre i Danmark, og det rejser en masse spørgsmål både hos dem selv og deres pårørende. Det er de spørgsmål vi gerne ville hjælpe dem med at besvare,” siger Ida Arya Dencher.
Fra Livshistorier til oversigtskort
Den oprindelige idé var at bruge livshistorien som et redskab til at få åbnet for en samtale om fremtiden som ældre i Danmark. Derfor hed projektet Livshistorie Plus – hvor plus betød fremtiden. Livshistorier som værktøj er en anerkendt metode, der bliver brugt i mange sammenhænge. Det handler ifølge Arya Dencher om at anerkende det levede liv og den rolle et menneske har haft. Det var med det som afsæt, at de ønskede at føre den ældre frem mod Plusdelen – altså til at tale om fremtiden. Her kunne de hurtigt konstatere, at bekymring for fremtiden fyldte rigtig meget.
“De ældre kunne simpelthen ikke se idéen i at tale om det levede liv, når det var bekymringen for fremtiden, der fyldte hos dem,” siger Ida Arya Dencher.
Det blev derfor konkluderet, at livshistorie som metode til at igangsætte samtaler om alderdom i dette tilfælde ikke kunne imødekomme de ældres aktuelle og primære behov. Derfor sadlede de om og fokuserede målrettet mod at udvikle en metode til at afhjælpe bekymring og usikkerhed både hos de ældre selv men også hos deres pårørende.
”For de pårørende var det svært at tage snakken om det at blive ældre, for de ved ikke altid, hvordan en alderdom i Danmark kan se ud. De har ikke prøvet det før i familien og er ikke altid klar over, hvilke tilbud der er her, og hvad man kan få hjælp til,” siger Ida Arya Dencher.
Derfor endte projektet ud i en kortlægning af alle de muligheder der er, når man bliver ældre i Danmark. Mulighed for at få hjælpemidler, mulighed for at få tilskud til transport, mulighed for socialt samvær med andre etc.
For de pårørende var det svært at tage snakken om det at blive ældre, for de ved ikke altid, hvordan en alderdom i Danmark kan se ud.
Ida Arya Dencher, Projektleder i Sesam – Fonden for Socialt Ansvar
Resultatet blev Sesam-kortet – et fysisk kort, der giver de ældre et visuelt overblik over deres sociale netværk og støttemuligheder i offentlige, frivillige, private og nære relationer. Kortet fungerer som et effektivt redskab til at igangsætte samtaler om alderdom og til at hjælpe de ældre med at navigere i deres muligheder og rettigheder.
”For de ældre var det vigtigt, at de kunne tage kortet med sig rundt, for de pårørende var det vigtigt at kortet var stort nok til at fungere som en oversigt. Derfor er vi endt med et kort, der både kan foldes ud til en lille plakat og foldes sammen til at have i tasken,” siger Ida Arya Dencher.
Fonden for Socialt ansvar har i marts 2025 fået en ny bevilling fra Helsefonden. Bevillingen skal bruges til at etablere et korps af ældre frivillige, der skal styrke trivsel og sundhed, bl.a. ved at bruge Sesam-kortet.
En vigtig læring fra projektet er ifølge Ida Arya Dencher, at de ældre gerne vil tage ansvar og deltage aktivt i, hvordan de får en god tid som ældre. Og nu står det klart, at den bedste måde at række ud til de ældre på er ved at give dem indsigt i de muligheder der er, da det samtidig åbner for samtalen om at blive ældre og de bekymringer, der følger med.
Sesam-kortet hjælper ældre med minoritetsbaggrund og deres pårørende med at:
Tale om hvad et godt ældreliv er
Vise hvor den ældre kan få hjælp og støtte
Finde vej rundt i tilbud og muligheder både i det private, offentlige og frivillige Danmark
Sesam er en del af Fonden for Socialt Ansvar
Projektet er støttet af Helsefonden og Fonden Ensomme Gamles Værn
”Det var en stor øjenåbner for de pårørende at erfare, hvordan deres ældre gerne ville involveres og tage ejerskab over deres egen situation, når de fik den rette hjælp og støtte.
Det får de i vores ældregrupper, hvor forløbet er tilrettelagt, så det passer til deres behov og imødekommer deres bekymringer,” siger Ida Ayra Dencher.
Så selvom det ikke blev med afsæt i det levede liv, at Fonden for Socialt Ansvar nu har et nyt redskab målrettet ældre med minoritetsbaggrund, så ændrer det ikke på resultatet.
Nu kan flere i denne gruppe gå en tryggere fremtid som ældre i møde. Og bliver de ramt af tvivl eller frygt, så kan de række ned i tasken og finde deres lille sammenfoldede kort, der hurtigt folder deres muligheder ud lige der foran dem.