I Danmark bliver i gennemsnit én kvinde dræbt om måneden, ofte af deres partner eller ekspartner. De seneste år har der været øget fokus på partnervold og -drab i både politik, medier og fra civilsamfundsorganisationer. Center for Voldsforebyggelse ønsker at bruge denne opmærksomhed til at systematisere indsatsen mod partnervold og drab ved at samarbejde med myndigheder og civilsamfundet.
Projektet “HJÆLP” er baseret på viden fra Femicide Watch Danmark og Center for Voldsforebyggelse. Interviews med 39 pårørende til dræbte kvinder viste, at næsten hver fjerde kendte til volden, før drabet skete. Analyser af domsafgørelser fra 2022 viste, at myndighederne kendte til voldsudøveren i 8 ud af 13 tilfælde. Dette understreger vigtigheden af, at både myndigheder og pårørende spiller en aktiv rolle i at forebygge drab.
Gennem samarbejde mellem kommuner, videncentre, voldsforebyggende organisationer, civilsamfundet og pårørende vil vi arbejde på at reducere antallet af kvindedrab. Projektet, som varer et år, bygger på den velafprøvede MARAC-model. Ved at lære af lande som Finland og Island, der har haft succes med lignende tiltag, håber vi at skabe positiv forandring og forebygge fremtidige drab på kvinder.
Formål Center for Voldsforebyggelse lancerer projektet “HJÆLP” med det mål at forebygge kvindedrab i Danmark gennem oplysning og engagement. Løsningen er enkel: række ud og bede om hjælp, når volden opstår. Med et gennemsnit på 12 drab om året i 25 år er det på tide at handle.
Projektet bygger på MARAC-modellen, der er en metode til at koordinere indsatsen mod vold i nære relationer. MARAC (Multi-Agency Risk Assessment Conference) involverer regelmæssige møder mellem aktører som politi, social- og sundhedsvæsen, retsvæsen og civilsamfundsorganisationer. Formålet er at vurdere risikoen for vold og udvikle en handlingsplan for at beskytte kvinder mod vold.
Projektet vil bruge MARAC-møder som platform til at dele information om risici og udvikle skræddersyede strategier for at beskytte kvinder. Ved at lære af erfaringerne fra Finland og Island kan vi tilpasse MARAC-modellen til danske forhold og behov.