UngeAlliancen

Reformkommissionen har lyttet, men de mangler et vigtigt princip

UngeAlliancen
Reformkommissionen har d. 23. maj 2023 udgivet deres tredje og afsluttende rapport ”Nye Reformveje 3”. Rapporten har fokus på borgere, som har svært ved at finde vej til et stabilt arbejdsliv. Det gælder blandt andet unge, der er dobbelt belastede.

UngeAlliancen har til brug for Reformkommissionens arbejde udgivet ”Om unges og forældres møder med hjælpesystemerne – når unge er ramt af psykiske vanskeligheder og samtidigt problematisk brug af rusmidler”.  I rapporten giver unge og forældre en systematisk beskrivelse af deres oplevelser fra møderne med hjælpesystemerne, fra første gang de oplevede at have problemer og behov for hjælp, til dér hvor de er i dag.

Om Reformkommissionen

Kommissionen blev nedsat af regeringen i 2020 med det formål at foreslå reformer, der tager hånd om komplekse problemstillinger.

Kommissionen skal blandt andet komme med forslag til forbedringer og mere fleksibilitet på ungdomsuddannelsesområdet og særligt have fokus på de unge, som ikke får en uddannelse

Kommissionen skal have fokus på borgere, der har svært ved at opnå eller fastholde beskæftigelse

Læs mere om Reformkommissionen og dens arbejde her
 

Kilde: Reformkommissionen.dk

UngeAlliancen har derved medvirket til, at de unge og forældrenes stemmer er blevet hørt af Reformkommissionen.

Reformkommissionen kommer – bl.a. på baggrund af UngeAlliancens rapport – med en lang række konkrete anbefalinger, og foreslår indførelse af en række principper for arbejdet med unge. Tre af principperne lyder bl.a.:

  • Alle unge har et potentiale: Grundvisionen i ungegarantien er, at alle unge har et potentiale og selv skal bidrage til at skabe idéen om "det gode liv",  som kan indebære mål om både uddannelse og beskæftigelse. Det kommunale system skal arbejde for at fremme den enkeltes potentiale – og ikke prøve at putte den unge i en kasse, som passer  i en systemlogik.
  • Meningsfulde indsatser: De valgte indsatser skal bidrage til, at den unge oplever progression i egne mål og får følelsen af at tage succesfulde skridt  på vejen mod sit mål.
  • Én indgang: Den enkelte unge bør i videst muligt omfang have en fast kontakt – fx kan det være et team i en ungeenhed – hvis ansvar det blandt andet er at koordinere på tværs af forvaltninger og fagligheder (side 28).

Disse principper er i tråd med UngeAlliancens anbefalinger. Vi vil dog gerne tilføje et princip mere:

  • No Wrong Door. Når unge under 25 år, rammes af psykiske vanskeligheder og samtidigt problematisk brug af rusmidler og har brug for hjælp, skal de mødes af et system, der har åbne arme og tager ansvar. Det kan og skal ikke være op til den enkelte unge og forældrene selv at finde vej i junglen af hjælpesystemer. Det skal være et systemansvar, hvor de unge mødes af en ’No Wrong Door’.

I dag har disse unge og deres forældre ofte svært ved at få den rette hjælp, når de har brug for den. Det har enorme konsekvenser for de unge: Med en kombination af psykisk sygdom og sideløbende misbrug er der stor risiko for, at de unge mister dyrebare år af deres ungdomsliv og kommer i stor risiko for at falde ud af uddannelsessystemet og/eller arbejdsmarkedet, at få/forstærke sociale problemer samt at udvikle et massivt og langvarigt behov for hjælp og behandling fra psykiatri, kommune, rusmiddelbehandling mm.

Når de unge og deres forældre rækker ud efter hjælp, mødes de i dag ofte af firkantede kasser, som de skal passe ind i, både i det almene og i det specialiserede hjælpesystem. Det sker alt for sjældent, at hjælpesystemerne udfordrer og tilpasser deres indsatser, så de passer til de unges behov. Og de unge og deres forældre oplever i stedet, at de har banket på en forkert dør.

Læs UngeAlliancens rapport her

Læs Reformkommissionens rapport her