Ung mand i kørestol

De fysiske rammer på botilbud kan have stor betydning for beboernes trivsel

Nyhed
De fysiske rammer på et botilbud kan have stor betydning for beboernes trivsel, ensomhed og samfundsintegration. Nyt forskningsprojekt skal undersøge hvad de fysiske rammer på botilbud i Danmark betyder i forhold til beboernes trivsel og deltagelse i samfundet omkring dem.
Fysiske rammer på botilbud – betydning for beboernes trivsel og samfundsintegration

Projektet er støttet med knap 2 mio. kroner fra Helsefonden

Projektet udføres af Senioranalytiker hos VIVE, Maria Røgeskov samt en arbejdsgruppe

Projektet består af tre delundersøgelser.

Første delundersøgelse er en spørgeskemaundersøgelse til ledere af botilbud, hvor de fysiske rammer kortlægges - fx botilbuddets beliggenhed i forhold til det øvrige samfund, dets indretning, størrelse og boligstandard.

Anden delundersøgelse undersøger sammenhængen mellem beboernes trivsel og de fysiske rammer på botilbuddet.

Tredje delundersøgelse ser på det levede hverdagsliv i tre botilbud, hvor forskerne gennem observation og interviews med hhv. beboere, medarbejdere og pårørende undersøger oplevelser af de fysiske rammers betydning for beboernes trivsel og samfundsintegration.

Projektet forventes afsluttet foråret 2026.

Det er i de fysiske rammer på botilbud, at beboerne modtager socialfaglig støtte og lever store dele af hverdagslivet med daglige gøremål, fritidsinteresser og privatliv med familie, venner og kærester. Men der mangler viden om, hvilke fysiske rammer der kendetegner botilbuddene i Danmark, hvordan de fysiske rammer hæmmer og fremmer beboernes trivsel, samt hvordan beboere, personale og pårørende oplever disse rammer.

Det undersøger senioranalytiker hos VIVE, Maria Røgeskov i projektet 'Fysiske rammer på botilbud – betydning for beboernes trivsel og samfundsintegration' 



Læs mere om projektet her

 

Læs VIVEs egen nyhed om projektet her