UngeAlliancen

Læseværdige og inspirerende bøger

Anbefalede bøger skrevet af medlemmer af UngeAlliancens Advisory Board. Bøgerne handler alle om unge, mistrivsel og/eller dobbeltdiagnoser.

 

 

Sammen om dobbeltdiagnose – en tværfaglig grundbog om samtidig psykisk lidelse og rusmiddelproblemer
Af Kathrine Schepelern Johansen

I bogen har Katrine Schepelern Johansen sammen med kollegaer fra Kompetencecenter Dobbeltdiagnoser samlet alt, hvad man i det mindste bør vide, når man arbejder med mennesker, med psykiske problemer og samtidigt problematisk brug af rusmidler.  

Den kan både læses i sin helhed, eller man kan dykke ned i dét, der særligt interesserer. Bogen er både for dem, der er helt nye på feltet, men vil også bidrage til overblik og fordybelse for dem, der har mange års erfaring. Fremfor alt bidrager den til, at vi kan få en fælles forståelse for, hvad det er for udfordringer, vi ser på området.

 

Misbrug i psykologisk perspektiv – mødet med mennesket bag rusen
Af Silas Houlberg

Rusmidler fylder både til hverdag og fest – og der er ofte en glidende overgang fra forbrug til misbrug. I bogen kortlægges misbrugets logik og beskriver den faglige medmenneskelighed og professionelle relationskompetence, som er helt central i mødet med mennesket bag rusen.

Silas Houlberg har skrevet et kapitel om Unge og overforbrug af rusmidler, og Birgitte Thylstrup har skrevet et kapitel om psykiske lidelser og rusmiddelbrug, og har også redigeret bogen.

 

Hvordan styrker vi børns og unges mentale sundhed?
Af Anne Thorup

Flere og flere børn og unge henvises til psykiatrien, og flere og flere børn og unge angiver i store undersøgelser, at de har et dårligt mentalt helbred. Den psykiske mistrivsel stiger i et omfang, vi aldrig har set før, og vi har ikke en entydig forklaring på det.
I denne lille, letlæste bog argumenterer Anne Thorup for, at vi skal gøre op med det individfokuserede perspektiv, der dominerer i børne- og ungdomspsykiatrien. For at vende udviklingen skal vi i højere grad indtænke sociale relationer i det samlede sygdoms- og behandlingsbillede, forebygge mere og gå tværfagligt til værks.

 

Narrative Psychiatry and Family Collaborations
Af Nina Tejs Jørring

Bogen handler som titlen antyder om narrativ samtaleterapi i tæt samarbejde med familier med komplekse psykiatriske (og andre) problemer.

Men det er ikke bare en teoribog. Nina Tejs Jørring har formået at skrive en bog, der meget indlevende OG meget respektfuldt overfor børnene og deres familier, viser, hvordan man kan arbejde narrativt og samarbejdende i børne- og ungdomspsykiatrien – med fokus på familiernes liv og drømme.