Hvad skal vi gøre?

UngeAlliancen anbefaler

Alt for mange unge under 25 år, der er ramt af både psykiske vanskeligheder og samtidigt problematisk brug af rusmidler, får ikke relevant og rettidig hjælp.

Konsekvensen er, at de unge mister dyrebare år af deres ungdomsliv, hvilket trækker dybe spor langt ind i deres voksenliv. Forældre og søskende bliver også voldsomt belastet med risiko for at udvikle alvorlige belastningsreaktioner og opleve sygemeldinger, fyringer, familieopløsning m.m. Det dyrt for samfundet: De unge vil formentlig udgøre en stor del af de 7 % unge mellem 15-24 år, der er uden uddannelse og job, og som formand for Reformkommissionen og økonomi, Nina Smith, kalder for: ”En af de allerstørste udfordringer for det danske samfund.” (Mandag Morgen, 13.09.22)

UngeAlliancen arbejder for, at unge ramt af dobbeltproblematikker/dobbeltdiagnoser skal have mulighed for at leve et ordentlig liv, med uddannelse, job, familie og venner – til gavn for dem selv og alle os andre. De unge og deres familier skal sikres relevant og rettidig hjælp både i behandlingspsykiatrien og i rusmiddelbehandlingen – og i andre hjælpesystemer, når de har behov for det. 

Dét kræver:

  • At politikere og beslutningstagere anerkender, at de unge og deres familier er en særlig målgruppe og handler på en række basale områder:
    • De unge – og deres forældre – skal sikres rettigheder til at få hjælp og til selv at være med til at bestemme, hvilke indsatser de har brug for.
    • Der skal udarbejdes fælles nationale retningslinjer (fælles grundlag, principper og systematikker), som skal gælde på tværs af sektorer, fagligheder og organisering.  
    • Der skal etableres et nationalt kompetenceudviklingscenter, der kan bidrage til indsamling af viden og systematisering af erfaringer, formidling og kompetenceudvikling samt implementering lokalt.
       
  • At de unge og deres forældre indgår som reelt ligeværdige parter, ikke bare ift. deres egen situation, men også ift. udviklingen og opkvalificeringen af området: De unge – og deres forældre – ved en hel del om, hvor skoen trykker.
Kontakt
Susanne Pihl

Susanne Pihl Hansen

Projektleder, UngeAlliancen
TRine Ry

Trine Ry

Projektleder, UngeAlliancen