“Det Centrale Handicapråd” er et nationalt råd med en driftsbevilling fra Social- og Indenrigsministeriet, og sammensætning, etablering, formål mv. er lovfestet i bekendtgørelse om retssikkerhed og administration på det sociale område. Bevillingen til rådet dækker over drift af sekretariatet og jf. bekendtgørelsen forventes det at der til større, selvstændige projekter søges ekstern finansiering.
Det Centrale Handicapråd udarbejdede i 2015 en GAP-analyse, som viste en stor kløft i tilliden mellem borger og det offentlige – en analyse som har dannet grundlag for mange konstruktive debatter om, hvordan man kan øge denne tillid.
Det Centrale Handicapråd har et ønske om at gennemføre en GAP-analyse i 2020, som skal danne grundlag for at fastholde den vigtige dialog om problemet. Formålet med GAP-analysen 2020 er at få et greb om den komplekse udfordring, det aktuelle omfang og forskelle i kommunernes praksis i samarbejdet med borgerne.
Formålet er ligeledes at påvise, om der er progression i tilliden i mødet mellem borger og det offentlige, samt supplere med en kvalitativ del, som undersøger gode erfaringer fra kommunerne. GAP-analysen skal føre til ny viden og nye initiativer på et produktorienteret og politikorienteret niveau.
Der vil være fire grupper af respondenter; borgere, pårørende, sagsbehandlere og ledere. Spørgsmålenes temaer vil omhandle parametre såsom service og kommunikation, indflydelse, lovgivning, adgang og viden samt demografiske baggrundsspørgsmål. Det tidligere projektdesign fra 2015 suppleres af en kvalititativ del, som særligt skal belyse gode erfaringer fra kommuner, som har arbejdet specifikt med at bedre tilliden – har det haft betydning for borgernes oplevelse af tillid og i givet fald hvorfor?
Det Centrale Handicapråd vil med den viden, der genereres af undersøgelsen, kunne pege ind i forslag til konkrete tiltag, som kan igangsættes af ministeren, kommuner og civile organisationer. Målet er således fortsat at blive operationelle til at skabe forandringer og forbedringer.