Projekt SEXUS: Socioeconomic conditions and adverse experiences in childhood as determinants of sexual risk taking and non-consensual sexual experiences among 15-29 year-old Danes

Forskning

Dette delprojekt under Projekt SEXUS, verdens største – og eneste individbaserede – forløbsundersøgelse med særskilt fokus på seksuel sundhed og trivsel samt på samspillet mellem seksualitet og helbred, har til formål at undersøge den mulige betydning af socioøkonomiske forhold og forskellige fysisk og/eller mentalt belastende opvækstvilkår i forhold til risikoen for seksuel risikoadfærd og seksuelle overgreb blandt danske unge. Undersøgelsen vil blive gennemført med afsæt i detaljerede spørgeskemabesvarelser og tilkoblede data for mere end 13.000 personer i aldersgruppen 15-29 år, som deltog i befolkningsundersøgelsen Projekt SEXUS i 2017-2018.

Seksuel risikoadfærd såsom ”usikker sex”, tidlig seksuel debut og mange skiftende sexpartnere er forbundet med en øget risiko for seksuelt overførte infektioner, uønsket graviditet og psykosociale problemer. Tilsvarende er seksuelle overgreb forbundet med en øget risiko for en række fysiske og mentale helbredsproblemer samt for oplevelsen af gentagne overgreb. 

Socioøkonomiske udfordringer og problematiske opvækstforhold præget af fysisk og/eller psykisk vold, seksuelle overgreb og/eller stofmisbrug eller psykisk sygdom i familien er forbundet med en række sundhedsmæssige udfordringer senere i livet. Men til trods for de plausible forebyggelsesmæssige perspektiver er betydningen af socioøkonomiske og opvækstrelaterede belastninger for unge menneskers seksuelle risikoadfærd og overgrebsrisiko aldrig blevet undersøgt i en skandinavisk kontekst. 

Rationalet bag projektet er, at en bedre forståelse af de tidlige faktorer, der har betydning for seksuel risikoadfærd og seksuelle overgreb blandt unge, kan bidrage til at målrette såvel behandlingsmæssige som forebyggende indsatser på området. Ved at udnytte de internationalt set helt unikke data fra Projekt SEXUS til at fokusere på tidlige determinanter for seksuel risikoadfærd og seksuelle overgreb – snarere end på determinanter for følgevirkningerne som fx uønsket graviditet, provokeret abort, seksuelt overførte sygdomme, misbrug eller psykiske problemer – har projektet potentialet til at belyse mulige oversete forebyggelsesmuligheder tidligt i de årsagskæder, der binder belastede opvækstforhold sammen med senere risikoadfærd og overgrebsrisiko og dermed forbundne negative seksuelle, fysiske og psykiske helbredskonsekvenser blandt unge i dagens Danmark.