Lange ventelister til speciallæger i hudsygdomme er ikke kun et stort problem i Danmark, men også internatonalt. Primærsektoren pålægges et stort ansvar i korrekt diagnostik, behandling og videre henvisning af disse patienter. Desværre bliver patienter med hudsygdomme ofte nedprioriteret og fejldiagnosticeret. Studier har vist at læger i primærsektoren diagnosticere hudsygdomme med en præcision på ml. 24 og 77 %. Patienter med hudsygdomme må ofte vente måneder til år for korrekt behandling, hvilket fører til unødvendig forringelse af livskvalitet og en potentiel risiko for at kræftsygdomme som initialt kræver et mindre kirurgisk indgreb kan udvikle sig til uhelbredelig og dødelig sygdom.
Grundet nye landvindinger inden for kunstig intelligens teknologi, er der de senere år kommet større fokus på computer assisteret diagnostiske redskaber (CAD) til at løfte det globale problem inden for diagnostik af hudsygdomme.
Videnskabelige rapporter har siden 2017 kunne dokumentere at CAD kan identificere modermærkekræft på billeder med højere præcision end selv hudlæger. September 2019 kom Google med de første resultater af et CAD som kan diagnosticere almindelige hudsygdomme, ud fra billeder og tekst kan dette CAD skelne 24 almindelige hudsygdomme med en præcision på 67-75 %. Da der ikke er udviklet en klinisk test metode til at vurdere effektiviteten og sikkerheden under reelle kliniske forhold, er disse teknologisk landvindinger endnu ikke kommet patienterne til gode.
Vi er en tværfaglig forskningsgruppe af it-ingeniører og læger som har udviklet en software baseret på kunstig intelligens, denne kan ved hjælp af patientbilleder kan identificere almindelige og sjældne hudsygdomme med en præcision på mellem 78-88 %. Vi ønsker at videreudvikle denne teknologi via integration med softwaren bag den anerkendte søgemaskine for sjældne sygdomme, FindZebra.com. FindZebra er udviklet af it-ansvarlig under PhD-projektet, Ole Winther.
Da vi prioritere patientsikkerheden højt, ønskes det, at teste dette kunstig intelligens baseret diagnostiske redskab under objektive klinisk forhold. En sådan objektiv klinisk test eksisterer endnu ikke, hvorfor vi har udviklet vores eget klinisk studie design. Vi ønsker at teste sikkerheden og effektiviteten af vores teknologi via vores kliniske studie design, dels for at sikre at vi efterfølgende kan udbrede vores teknologi til gavn for patienterne, men også for at validere vores kliniske studie design så denne kan bruges af forskere som vores gruppe deler berøringsflade med.